Eprint, van boek tot usb drive

Interview met Kees van Kaam

Kees van Kaam en Marcel Heekelaar
Kees van Kaam en Marcel Heekelaar

Eprint werd in 2009 door Kees van Kaam via een Management buy-out uitgekocht. Toen onder de naam E-print Solutions maakte het onderdeel uit van een zeer grote grafische onderneming in Dinxperlo. Na een stormachtige periode in de crisisjaren is Eprint sterker dan ooit tevoren. Ondertussen is Marcel Heekelaar toegetreden tot de directie, hij heeft zich van productiemedewerker opgewerkt tot mede-eigenaar van dit mooie, puur Hollandse bedrijf. Vrijwel de gehele productie vindt in eigen huis plaats.

logo Made in Holland

Kees van Kaam, vertelt met een stem waarin heel licht de tongval van de nuchtere en hartelijke oosterling doorklinkt: “Wij zijn een van de weinigen in Nederland die nog fotoalbums voor vakfotografen in ons eigen Holland produceren. Maar daar blijft het niet bij. Eprint is een stap verder gegaan en heeft veel tijd en energie gestopt in de ontwikkeling van een eigen, inmiddels gepatenteerd, wanddecoratie systeem. “Wij willen ons blijven onderscheiden in kwaliteit en marge en niet in de neerwaartse spiraal van prijzen en mindere kwaliteit” zo legt Kees van Kaam uit.

Fotoboeken

“Voor de fotograaf is het van belang dat deze een goed product aflevert. Het kan bijvoorbeeld een traditioneel boekje zijn, bijvoorbeeld een jubileumboekje voor een klant of een fotoboek in kleine oplagen. Dit wordt dan gebonden zodat de bladen er niet na enkele maanden of weken uitvallen, zoals bij de hotmelt-procedés. Maar wij maken ook de fotoalbums zoals deze tegenwoordig opgang maken. Het uitgangspunt hierbij is dat wij kwaliteit vóór laten gaan op prijs.”

logo E-pro

Eprint heeft twee lijnen, de Pro lijn die van ouds her een complete lijn is: het luxe album, een losbladig fotoalbum systeem en een Premium flushmount lijn met fotografisch Fuji papier.

Voor zogenaamde budget-opdrachten biedt de Pro lijn daar nog een hardcover lay-flat boeken lijn bij aan.

logo E-too

“Enkele jaren geleden hebben wij daar een lijn aan toe- of beter gezegd tussengevoegd, de Too lijn. Daarmee willen we zeggen dat dit ook Eprint is, zo legt van Kaam uit. Een volledig online te bestellen lijn met zeer betaalbare prijzen.

Extra’s

“De mogelijkheden houden ook niet op bij een fotoalbum. Stel, de fotograaf wil zijn klanten een fotoserie laten zien. Dan laat hij een klein boekje maken met de foto’s er in waaruit zij dan zelf een selectie kunnen maken..

Nadat de lay-out is gemaakt kunnen de klanten desgewenst online het toekomstige fotoboek doornemen en kunnen er nog vóór het definitieve drukken aanpassingen worden gemaakt. Uiteindelijk wordt dan hún album gemaakt. Mocht de familie het op prijs stellen dan maken wij voor de fotograaf een kleine uitvoering van het album. Dit komt in de plaats van de traditionele nabestellingen van losse foto’s en is dus aantrekkelijker. De beeldbestanden hoeven hiervoor alleen maar te worden teruggeschaald naar een klein boekje en het omslag kan dan ook worden aangepast.”

Van Kaam voegt hier aan toe: “Verdere opties zijn bedankkaartjes met bedrukte enveloppen, natuurlijk ook in kleine series. Dit zijn enkele voorbeelden van mogelijkheden die onder handbereik liggen. Voor de trouwalbums geldt dat het omslag naar believen kan worden gemaakt en zelfs gedrukt. Of in leer gebonden? Of een luxe omslag met beeld en tekst? Wij maken gebruik van duurzame materialen die na jaren nog hun aanzien behouden. Ook bewaarcassettes behoren tot de mogelijkheden, bij voorbeeld met magneetsluitingen. De fotograaf kan het zo gek niet bedenken of wij kunnen het uitvoeren.”

Opmaak service

“Toch komen wij er vaak achter dat de fotograaf geen tijd of zin heeft om zijn albums op te maken” vertelt Van Kaam. Dan doet de fotograaf zich zelf te kort, levert de digitale bestanden gewoon aan de klant en laat de consument dan verder aan zijn lot over. Vandaar dat wij de mogelijkheid bieden de albums voor de fotograaf op te maken. Dit is een garantie dat zijn fotografie kwalitatief top afgedrukt wordt. Hiermee kan de fotograaf zijn goede naam vestigen omdat hij geen halffabricaat maar een compleet product aanbiedt.

Opmerkelijk is overigens dat wij tegenwoordig soms de vraag krijgen albums op te maken die daarna bij een ander bedrijf in productie gaan. Al doen wij graag al ons werk, het is ook in zekere zin wel humor” zo legt van Kaam uit met een brede glimlach.

Exclusief voor de fotograaf

“Onze albums worden uitsluitend aan fotografen geleverd, het is geen massaproduct. Voor de fotograaf is belangrijk dat hij er niets bijzonders voor hoeft aan te schaffen.”

logo Bloxit

Het wanddecoratiesysteem Bloxit is echter een ander verhaal. Dit moeten wij ook aan consumenten en bijvoorbeeld interieurarchitecten aanbieden. De ontwikkelingskosten, patenten en de techniek vereiste namelijk een forse investering.”

Voor de vakfotograaf is er een ‘vak-versie’ van Bloxit. Naast een aantrekkelijke inkoopkorting is er ook een exclusieve uitvoering voor zijn vakverkoop.”

Het systeem is een basis die in uiteenlopende vormen kan worden gemonteerd op de wand. Hierop passen de op blokken gemonteerde foto’s die uiteraard ook kunnen worden gewisseld. De toepassingen zijn legio, in de woonkamer, in bedrijven, in winkels, in kantoren. Als decoratie maar ook voor productpresentatie.”

En verder:

Eprint is gewoon in Nederland gevestigd, met een Nederlands sprekende hulpdesk. In het Achterhoekse Dinxperlo. “Ik hou van Holland” zo zegt van Kaam grinnikend, zittend achter zijn bureau op slechts acht meter van de Duitse grens...

Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website www.eprint.nl.